Zanimljivosti
4

Devedesetpetogodišnja baka - najstarija studentica

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Kada devedesetpetogodišnja Nola Ochs iz Kanzasa slijedećeg mjeseca diplomira, bit će najstarija studentica na svijetu koja je završila fakultet.

Prema podacima iz Guinissove knjige rekorda, Nola će oboriti rekord koji je prije nje postavila Mozella Richardson. Naime, 2004. godine Mozella je sa 90 godina dilomirala žurnalistiku na univerzitetu Oklahoma.

Nola nije namjeravala oboriti rekord. Ona se nakon smrti njenog muža Vernona 1972. godine upisala na college. Poslije tri godine provedene na collegu, dobila je diplomu.

Prošle jeseni, Nola je nastavila studirati na Fort Hays State Univerzitetu gdje bi sljedećeg mjeseca trebala i diplomirati. Njena dvadesetjednogodišnja unuka diplomirat će istog dana kada i Nola.

"Koliko još mojih vršnjaka ima priliku studirati sa svojom bakom? Ona je stvarno cool i ostali studenti je vole", rekla je Nolina unuka Alexandra.

"Svi su me prihvatili i osjećam se kao jedna od njih. Poštuju me. Godine me ne sprečavaju. Sve je dobro dok sam zdrava", objasnila je Nola.

Šef odsijeka za historiju na kojem Nola studira, Todd Leahy bio je zabrinut da li će Nola stizati gradivo. No, nakon prve dvije sedmice, profesorove sumnje su nestale. "Nola donosi dinamičnost na moja predavanja", rekao je Leahy.

Nola ima trojicu sinova, 13 unučadi i čak 15 praunučadi.