Zanimljivosti
0

Destigmatizacija prirodnog: Zidni ukrasi inspirisani menstruacijom i ženskim ciklusom

Klix.ba
U svijetu stigme i predrasuda, fotografkinja i umjetnica Jackie Dives želi skrenuti pažnju na stvari o kojima se ne govori, te je dizajnirala zidne ukrase inspirisane menstruacijom.

Dives je za Mashable ispričala kako je ovaj umjetnički projekat inspirisan njenim iskustvom sa depresijom i anksioznošću koji su bili povećani za vrijeme menstruacije.

"Shvatila sam koliko moja menstruacija utječe na mene kao ženu, a kroz to sam sam se počela tražiti kao feministica", kaže ona.

Feminizam utječe na sve aspekte njenog rada. Kao lifestyle fotografkinja, fotografisala je žene tokom poroda, a ciklusom su inspirisani njeni brojni radovi, ne samo fotografski, nego i druge umjetničke forme poput šolja za kafu koje prodaje na Etsyju.

Kaže kako joj je cilj destigmatizirati menstruaciju.

"U ovom trenutku, u ovom periodu mog života, feminizam se za mene ogleda u tome da se govori o stvarima o kojima se žene više ne bi trebale osjećati neugodno ili ih se stidjeti", kaže ova umjetnica i dodaje:

"Ovo je dio mene, ovo je moj feminizam. Ovi umjetnički radovi su ujedno zabavni, predivni, ali i nekako čudni, pa se mogu vidjeti i kao ružni. Sve to sam ja i ja sam ok s tim, ok mi je da govorim o tome."