Zanimljivosti
8

Denver uvodi konzumiranje marihuane u barovima i restoranima

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Zahvaljujući legalizaciji rekreativnog korištenja marihuane, Colorado bi mogao postati turistička atrakcija za one koji žele konzumirati marihuanu bez straha da će biti podvrgnuti testiranju.

Ljubitelje kanabisa dodatno bi mogao privući Denver koji uvodi konzumiranje marihuane u barovima i restoranima.

Inicijativa 300 je mjera koja omogućava korištenje marihuane u privatnim objektima koji za to dobiju dozvolu od grada. Vlasnici prostor za konzumiranje mogu napraviti unutar ili van objekta, a morali bi dobiti i odobrenje komšija.

Međutim, mnogi su skeptični u vezi sa cijelom pričom iako pristalice smatraju da bi ovaj korak mogao pozitivno utjecati na turizam. Upotreba marihuane u parkovima i drugim javnim mjestima još uvijek je ilegalna u Coloradu, a Emmett Reistroffer koji podržava Inicijativu 300 ističe da u Colorado dolaze milioni ljudi koji konzumiraju marihuanu i nemaju gdje otići kako bi u njoj uživali.

"Važno je da imaju kamo otići, negdje gdje je osoblje informisano i obučeno, jer želimo promovirati odgovorno korištenje", kazao je Reistroffer.

Oni koji su protiv brinu da će ovakav potez dovesti do prekomjerne upotrebe marihuane.

Dakle, ukoliko želite zapaliti džoint nakon ručka ili uz piće u baru, u Denveru ćete to moći učiniti do 2020. godine, jer odluka više neće biti važeća ukoliko gradsko vijeće ne odluči da ona bude trajna.