Zanimljivosti
110

Delfini su autohtoni stanari Jadranskog mora, zbog toga dolaze i u Neum

Piše: M. N.
Brojni turisti u Neumu nekoliko puta ove godine imali su priliku da se susretnu s delfinima koji su došli u Neumski zaljev i igrali se sa kupačima. Mnogi se pitaju otkud delfini u Neumskom zaljevu.

U razgovoru da sa bh. istraživačem morskih vrsta Andrejem Gajićem saznajemo da su oni autohtoni stanovnici ovog podneblja.

"Mi radimo sistemska istraživanja Neuma blizu šest godina, primarno na hrskavičastim ribama (ajkule i raže) i o tome smo objavili mnogo materijala, što u naučnim časopisima, što u medijima. Delfini su (ne samo jedna vrsta) autohtoni stanovnici Jadranskog mora, pa samim tim i našeg dijela. Dakako, susreti sa delfinima nisu rijetki, ali se oni najčešće bilježe u ranim jutarnjim satima, između dva i tri, tako da nema puno publiciranih podataka u javnosti", rekao je Gajić za Klix.ba.

Gajić je dio istraživačkog tima institucije Sharklab koja se bavi istraživanjem i zaštitom morskih pasa u Evropi, Aziji i Africi, a već godinama su i u Neumu.

Rezultati njihovih istraživanja često iznenade javnost jer su otkrili da je Neumski zaljev mjesto stanovanja velikih raža, bezopasnih morskih pasa, delfina, kornjača, ali i drugih brojnih vrsta morske faune.

Tako su utvrdili da u Neum redovno svraćaju delfini, pa čak i cijele porodice ovih morskih sisavaca s kojima budu i mladi.