Zanimljivosti
0

Delfini pobjegli iz rekreativnog centra u Japanu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Jato delfina pobjeglo je iz rekreativnog centra u japanskom gradu Taiji koji je poznat po godišnjim kontroverznim akcijama lova.

Osoblje iz DolphinBase sentra otkrilo je kako su mreže koje razdvajaju bazene od okeana presječene, tako da su četiri delfina pobjegla.

Na službenom blogu rečeno je kako su delfini ostali blizu bazena i da su se tri vratila svojom voljom. Četvrti je viđen kako pliva u moru van bazena u kojem posjetioci imaju interakciju s njima i plivaju.

Iz centra su kazali kako su bijesni jer je neko bez stručnog znanja izložio delfine opasnosti.

"Ljuti smo zbog ovog gnusnog čina koji lako može dovesti do smrti delfina. Oni misle da će, kada budu van bazena, delfini otplivati daleko, ali to nije istina. Delfini se neće odvajati ni otići", saopćeno je iz centra.

Odbjegli delfin se nalazi u blizini centra. Preplašen je i ne zna ući kroz novi ulaz. Lokalna policija istražuje ko stoji iza ovog incidenta.

Ova vrsta delfina živi između tri i pet godina. Trenirani su u morskim bazenima gdje bivaju zadržani šest mjeseci.

Taji je inače poznat po lovu delfina i kitova. Stotine ovih sisara bude pogubljeno u okviru ove ceremonije radi mesa ili budu prodani zoološkim centrima kao atrakcija. Ovaj godišnji lov kritikovao je cijeli svijet i mnoge poznate ličnosti su se pobunile protiv toga.