Još od 1993. godine
86

Danska je jedna od najsretnijih zemalja, djeca u školi uče o empatiji

L. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prema istraživanju World Happiness Report koje je uradio UN 2012. godine, Danska je na trećem mjestu najsretnijih zemalja na svijetu. Interesantno je kako tu poziciju drži već sedam godina, ali i kako je empatija predmet koji se u školama uči od 1993. godine.

Empatija pomaže u građenju kvalitetnijih odnosa, sprječava nasilje i dovodi do uspjeha na poslu. Ujedno promoviše rast lidera, poduzetnika i menadžera. Tinejdžeri koji imaju više empatije ostvaruju veće uspjehe u odnosu na njihove narcisoidnije vršnjake.

Još od 1993. godine, u školama u Danskoj postoji čas koji je pokrenut lekcijama empatije za učenike od šest do 16 godina. Smatra se osnovnim dijelom nastavnog plana te je vrijeme provedeno na ovom času jednako vrijedno kao i vrijeme provedeno na času jezika ili matematike.

Na ovom času djeca diskutuju o svojim problemima, bez obzira na šta se tačno oni odnose te zatim sa cijelim razredom traže rješenje zasnovano na slušanju i razumijevanju.

Još jedan od načina na koji Danci uče o empatiji jeste kroz timski rad i igru. Ne nude trofeje ni nagrade svojim učenicima, koji se ističu, kako ne bi stvorili konkurenciju. Danci smatraju da djeca moraju sarađivati kako bi uspješno napredovala. Na ovaj način uče mališane kako je kroz život lakše proći kada sarađuju sa drugim ljudima.

Pohađanje časova empatije pomaže djeci da budu veseliji i odgaja ih da budu sretni odrasli ljudi.