Zanimljivosti
0

Dan otvorenih vrata u amsterdamskim bordelima

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vlasnici bordela i striptiz klubova iz Amsterdama mnogobrojnim su posjetiocima dopustili besplatan obilazak svojih poslovnih objekata i objasnili im način rada ove branše.

Stotine radoznalih posjetilaca došli su u subotu da obiđu striptiz klubove i bordele u Amsterdamu. "Mislim da je dan otvorenih vrata odlična ideje", rekla je Love, erotska plesačica u "Banana Baru". Ona je bila raspoložena odgovarati na pitanja i slikati se sa turistima. "Ovo je posebno zanimljivo za žene. Ako dođu ovamo shvatit će da nije tako strašno ako njihovi muževi i momci s vremena na vrijeme požele doći ovamo", dodala je Love.

Organizatori dana otvorenih vrata ovom akcijom željeli su se usprotiviti lošem publicitetu o 800 godina staroj četvrti pričama o prisilnoj prostituciji, trgovini ljudima i organizovanom kriminalu.

Naime, više od 30 bordela je prinudno zatvoreno nakon što su zvaničnici preispitali njihove dozvole prošle godine zbog optužbi za pranje novca i prodaju droge.

Ipak, iz turističke zajednice u Amsterdamu kazali su da je ova četvrt za turiste jednako zanimljiva kao i mnogobrojni muzeji i kafe shopovi u kojima se legalno prodaje i konzumira marihuana.

Svake noći posjetioci ove četvrti mogu gledati obnažene žene koje u izlozima izvode svoj show za manje od 50 eura.

Amsterdamske prostitutke koje rade u izlozima plaćaju porez, a izloge unajmljuju za 110 eura po noći. "Malo se poštuju ljudi koji rade u industriji sexa", naglasila je Mariska Majoor, bivša prostitutka koja sada vodi informativni centar u četvrti. Dodala je kako su mnoge prostitutke u nevolji, jer ih klijenti ili makroi zlostavljaju. Njima je važno znati da zaslužuju poštovanje.

Organizator Jacco Wanders pokazao je gostima i tipičnu sobu gdje rade prostitutke. Ograđena je crvenim zavjesama, a ima i zvono za hitne slučajeve koje noćna dama može aktivirati ukoliko neki od klijenata postane nasilan.

"Ovaj dan treba da razbije tabue o prostituciji i da stvori više razumijevanja i poštovanja prema ovom zanatu", rekao je Wanders.