Na aukciji u Londonu
0

Da Vincijeva skica medvjeda veličine naljepnice prodata za 12 miliona dolara

N. O.
"Glava medvjeda" (Foto: Twitter)
"Glava medvjeda" (Foto: Twitter)
Crtež Leonarda da Vincija veličine naljepnice (stickera) i jedna od rijetkih skica italijanskog renesansnog slikara koja je stigla na aukciju u posljednjih 20 godina, prodata je u Londonu za 12 miliona dolara.

Nazvan "Glava medvjeda", rad je kreiran tehnikom koja se naziva silverpoint, a uključuje korištenje tanke, srebrne žice koja se drži na improviziranoj olovci za izradu bakropisa na papiru.

Ova malena skica veličine naljepnice prodata je za 12,2 miliona dolara nepoznatom kupcu u kući Christie's iz Londona koja je 8. jula organizovala aukciju pod nazivom "Izuzetna licitacija".

"Crtež je izveden na blijedo pripremljenom papiru, prodornom i zahtjevnom tehnikom kojoj je Leonarda u mladosti podučavao njegov majstor Andrea del Verrocchio, vodeći umjetnik u Firenci u to vrijeme", napisali su iz aukcijske kuće prije prodaje.

Iz Christie'sa su napomenuli da je njegova skica pored male veličine "izvrsna demonstracija nenadmašnog majstorstva Leonarda da Vincija kao crtača i njegovog revolucionarnog odnosa prema proučavanju prirode".

Prema aukcijskoj kući, "Glava medvjeda" jedan je od manje od osam da Vinčijevih crteža koji su još uvijek u privatnom vlasništvu, a ne u posjedu muzeja.

Aukcijska kuća također je primijetila da je komad imao "istaknuto porijeklo", jer je prethodno bio u privatnoj kolekciji britanskog slikara portreta i kolekcionara starih majstorskih crteža, Sir Thomasa Lawrencea. Zanimljivo je da je skica prodana također na aukciji Christie'sa davne 1860. godine za samo 2,50 funte, što je približno vrijednosti od 311 funti danas.

Da Vincijevi crteži rijetko su ikad na aukciji. Posljednji koji je viđen na aukciji bio je "Konj i jahač", a ovaj je komad prodat u Christie'su 2001. godine za 11,2 miliona dolara.

Ipak, ovo je daleko od najviše cijene koju je da Vincijevo remek-djelo postiglo na aukciji.

"Salvator Mundi" ili "Spasitelj svijeta", portret Isusa Hrista stvoren oko 1500. godine, prodan je 2017. godine za 450,3 miliona dolara u Christie'su u New Yorku. Ovo je do danas najskuplje umjetničko djelo ikad prodato na aukciji.