Zanimljivosti
7

Da li biste za nepospremljen krevet dali više od četiri miliona dolara?

Klix.ba
"My Bed", instalacija umjetnice Tracey Emin
"My Bed", instalacija umjetnice Tracey Emin
Sljedeći put kad neko od članova vaše porodice zaboravi za sobom pospremiti krevet, ne očajavajte – možda imate posla sa perspektivnim umjetnikom.

Nepospremljen krevet star 16 godina pretvoren je u umjetničku instalaciju, te je na Christie's art aukciji u Londonu prodan za čak 4.351.969 dolara.

Umjetnica Tracey Emin svoju je instalaciju nazvala "My Bed", budući da je u njemu 1998. godine provela četiri dana pateći u depresiji zbog slomljenog srca.

Kada je konačno ustala iz kreveta, pogledala je nazad i odlučila ga pretvoriti u umjetničko djelo.

"Dobila sam tu viziju da krevet iz spavaće sobe premjestim u prostor galerije. Odjednom je sve imalo smisla, ovo je odlično umjetničko djelo", kazala je umjetnica za CNN.

Godinu kasnije, instalacija "My Bed" je bila nominirana za Turner Prize, godišnju britansku nagradu za vizualne umjetnike ispod 50 godina.

U pitanju nije samo nepospremljen krevet, nego i okruženje i objekti koji pričaju priču o slomljenom srcu. Tu je pepeljara puna cigareta, prazne flaše pića, prljava odjeća, ostaci hrane, kontracepcijska sredstva...

"Ovo je kao vremenska kapsula, dio historije", kaže Emin.

Ljubitelji umjetnosti dijele njeno mišljenje, pa je tako ova instalacija prodana po mnogo većoj cijeni od očekivane. Aukcijska kuća Christie's art nije željela otkriti ime kupca.