Zanimljivosti
0

Čuvena panda Linping odlazi u Kinu u potrazi za partnerom

Klix.ba
Linping
Linping
Tajlandska ženka pande Linping, koja je postala prava zvijezda zahvaljujući svom TV kanalu, otputovala je u Kinu kako bi pronašla partnera.

Linping je u zoološki vrt Chiang Mai, od svog rođenja 2009. godine, privukla blizu 2,5 miliona ljudi, Sada je prebačena u kineski grad Chengdu, gdje će se susresti sa šest mužjaka pande.

Više od dvije stotine tajlandkih fanova pratilo je Linping u Kinu, gdje će se privremeno smjestiti u prirodnom rezervatu Wolong.

"U Kini će boraviti godinu dana, kako bi odabrala svog partnera. Morat će joj se svidjeti, u suprotnom će povrijediti jedno drugo. Linping će se naredne godine vratiti u Tajland sa svojim partnerom, ukoliko ga pronađe", rekao je Tanapattara Pongpamorn, direktor zoološkog vrta Chiang Mai.

Stotine Tajlanđana, od kojih su mnogi nosili majice sa likom Linping, došli su da se oproste sa pandom, a neki su joj pripremili i miraz od voća.

Linping je postala nacionalna zvijezda Tajlanda. "Panda Channel" 24 sata je uživo pratio svaki njen pokret, a natječaj za njeno ime je 2009. prikupio 22 miliona unosa. Njeno ime na kineskom jeziku znači "ledena šuma", a bazirano je na imenu njene majke, Linhui (divna šuma), i rijeke Ping u Chiang Maiu.

Veliki pande su ozloglašeni zbog svog niskog spolnog nagona u zarobljeništvu, a i veoma su ugroženi. Smatra se da ih je samo 1.600 preostalo u kineskoj divljini.