Zanimljivosti
24

Čudo u kineskog zoološkom vrtu: Okotile se trojke pandi

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Kineski zoološki vrt u utorak je javnosti ponosno predstavio jedine trojke pandi okoćene u zatočeništvu koje su dosad uspjele preživjeti, što je čudo s obzirom na činjenicu da se ovi sisavci iz porodice medvjeda vrlo teško razmnožavaju.

Tri bebe pande okotile su se 29. jula u Safari Parku Chimelongu u Guangzhouu u južnoj pokrajini Cantonu. Nakon što su nekoliko dana provele u inkubatoru, predane su majci Juxiao (u prijevodu Hrizantemin osmijeh), navode agencije.

"Riječ je o dosad jedinim pandama trojkama okoćenim u zatočenitšvu koje su dosad uspjele preživjeti", stoji u saopćenju zoološkog vrta.

"Ovo je svjetsko čudo", sa zadovoljstvom su izvijestili iz parka, podsjetivši da je stopa mortaliteta ovih sisavaca nakon poroda iznimno visoka.

Spol novorođenih pandi još nije objavljen, a imena će im biti nadjenuta kasnije. No zaposlenica prirodnog rezervata Wolong u Sečuanu, stručnjakinja za pande, tvrdi kako je još prerano za veselje s obzirom na to da bebe još uvijek nisu izvan životne opasnosti.

"To ćemo moći reći tek kada navrše šest mjeseci", rekla je Zhao.

Pande u prirodnom okružju žive u jugozapadnom planinskom području Kine. Ondje ih je evidentirano oko 1600.