Zanimljivosti
7

Čudnije ne može: Kako bi izgledala sahrana u svemiru?

Klix.ba
Šta bi se desilo sa astronautom ili budućim turistom koji bi umro u svemiru? Ovo pitanje polako dobija odgovor s obzirom da prostranstvo iznad naših glava postaje sve poželjnija destinacija.

Na prvu pomisao zaključili biste da je najoptimalniji način sahrane izbacivanje tijela iz broda, slično kao što se to u slučaju nužde čini na otvorenom moru. Ali, izbacivanje tijela iz svemirske letjelice je ilegalno.

S druge strane, zadržavanje mrtve osobe u brodu uzrokovalo bi različite neugodne fizičke posljedice po tijelo, te fizičke i psihičke posljedice za ostatak putnika i posade. Kako onda riješiti ovaj problem? Američka NASA je razmatrala jedno rješenje koje bi se moglo iskoristiti u slučaju fatalnog ishoda nesreće ili bolesti – body back ili povratak tijela.

Ovaj termin koristi se za predloženu proceduru koja počinje sa stavljanjem tijela u hermetički zatvorenu vreću koja igra ulogu kovčega. Nakon ceremonije ispraćaja tijelo bi se zajedno vrećom u kojoj se nalazi izložilo vanjskoj sredini što će rezultirati zamrzavanjem zbog ekstremno niske temperature.

Najčudniji dio procedure podrazumijeva neku vrstu robotske ruke koja bi obavila i protresla tijelo u trajanju od 15 sekundi što je dovoljno da se tijelo raspadne i pretvori u puder.

Iz novonastalog pudera bi se izvukla tečnost, a suhi ostaci bi potom bili zatvoreni u urnu koja bi ostatak puta u svemiru provela pričvršćena za vanjski dio letjelice.

Ovaj proces sahrane u svemiru još uvijek nije usvojen, a na sreću niti jedan čovjek još uvijek nije preminuo tokom misije u Zemljinoj orbiti.

Vezani članci