Rusi o 'gorštačkim Slovenima'
0

'Crnogorci zaljubljeni u sebe i ne vraćaju novac'

SRNA
Ruska kompanija "Miraks" u svom novom vodiču o Crnoj Gori naziva Crnogorce, između ostalog, drumskim razbojnicima, pljačkašima, lažovima, lenjivcima i neodgovornim gorštačkim Slovenima.

"Vijesti" prenose da je autor teksta u vodiču Vladimir Moisejev za Crnogorce napisao i da se na njihovu riječ ne može osloniti, da su veliki zaljubljenici u sebe i ne vraćaju novac.

Moisejev u tekstu pod nazivom "Karakteristike crnogorskog mentaliteta" prvo govori o istorijskoj povezanosti Crne Gore i Rusije, ali i o životu crnogorskih predaka, kako bi se bolje shvatio život današnjih Crnogoraca.

"Istorija kaže da se Crnogorci i Srbi veoma dobro ponašaju prema Rusiji i Rusima. Njima su mnogo pomogli ruski carevi - od njihovog novca ovdje je izgrađeno mnogo istorijskih spomenika, pa i sada kad šetate ulicom možete dobiti na poklon granu sa mandarinama od potpuno nepoznatog čovjeka samo zato što ste Rus", navodi se u tekstu.

Moisejev kaže da su Crnogorci bili dobri trgovci i posrednici, što su i danas.

"I sada često muškarac izjutra izlazi iz kuće, sjedi u kafani, pije kafu i čeka 'pogodan slučaj' koji će pokazati interesovanje za neku nepokretnost. Zatim, on provodi trgovačku transakciju i narednih pola godine ne mora se previše naprezati u kafani", smatra Moisejev.

On navodi i da Crnogorci mnogo vole sebe i veoma su lijeni, što je potkrijepio primjerima.
"Još jedna zanimljiva osobina je neodgovornost. Kao što znate, ima empirijski zakon prema kome 15 odsto snage rješava 85 odsto problema. U Crnoj Gori niko ne pokušava izaći iz rama prvih 15 odsto, a većina ni do toga ne dopre", ocijenio je Moisejev.

On je kao sljedeću osobinu Crnogoraca naveo laž.

"Oni sami čak imaju klasifikaciju ljudi 'ovaj drži riječ, a ovaj ne'. Onih koji drže riječ očito je manje od deset odsto stanovništva, a možda i ne više od jednog", tvrdi Moisejev.

On je savjetovao da se sa Crnogorcima posao odmah završava i da im se ne ostavlja avans, jer ne vole da vraćaju pare.

"Ako ostavite za sutra nešto, može se desiti da će na putu ka vama sresti babu po strini ili još nekog rođaka i neće moći proći pored njih da im se ne javi. Takvih usputnih susreta može se desiti oko pet, a vi gubite dragocjeno vrijeme u čekanju, nekad do noći", navodi se u tekstu.

Moisejev dodaje da je, pri tome, Crnogorcima obično neshvatljivo da to nije lijepo i da bi se trebalo javiti i izviniti, dok je njihov odgovor "pa, nijesam mogao proći pored".