Zanimljivosti
0

Crni automobili uzrokuju najviše nesreća

Sarajevo-x.com
Istraživanja pokazuju da su crni automobili najčešći sudionici saobraćajnih nesreća. Studija koja je trajala dvadeset godina pokazuje da su crni automobili najnesigurniji, dok su bijeli, zlatni i žuti najsigurniji, objavio je "Daily Mail".

Istraživači tvrde da nije ključno ko upravlja automobilom, već koje je on boje.

Crni, sivi, srebreni, crveni i plavi automobili se ne ističu od podloge na cesti, pejzaža i ostalih u saobraćaju.

Tim sa Univerziteta Monash iz Australije je proučavao policijske podatke o 850.000 saobraćajnih nesreća. Analizom se doznalo da su upravo crni automobili najpodložniji nesrećama.

Vjerovatnoća da će tokom dana crni automobil sudjelovati u saobraćajnoj nesreći je 12% veća u odnosu na bijeli automobil, dok se u toku noći taj postotak povećava na 47%.

Sivi i srebreni automobili su sljedeći na listi rizičnosti, a prate ih crveni i plavi. Istraživanje nagovještava da bi narandžasti automobili mogli biti sigurniji čak i od bijelih, iako istraživači nisu sigurni u ovu tvrdnju.

Oni kažu kako bi odvraćanje kupaca od kupovine crnih automobila učinilo ceste sigurnijim, ali da to ne mora baš uvijek biti slučaj.

Kada bi imali više bijelih automobila na cestama, onda bi kontrast između njih bio manji te bi ih bilo teže primijetiti.

Dr. Stuart Newstead je rekao kako bi kampanja za promjenu izbora boje automobila mogla utjecati na smanjenje rizika od sudara, ali je dodao kako boja nije toliko bitan faktor u saobraćajnim nesrećama kao što je vožnja u pijanom stanju i prekoračenje brzine. On kaže kako bi jednostavno rješenje ovog problema moglo biti upotreba dnevnih svjetala.