U toku 2007.
0

Condololeeza Rice dobila više poklona od Busha

Sarajevo-x.com
Američka državna tajnica Condoleezza Rice dobila je u toku 2007. godine najviše poklona različitim povodima, puno više od drugih službenika u američkoj administraciji, stoji u izvještaju State Departmenta.

Rice je od jordanskog i saudijskog kralja dobila dragulje u vrijednosti od 316.000 američkih dolara, a ovi pokloni su tri puta skuplji od onih koje je primio američki predsjednik George W. Bush.

Jordanski kralj Abdulah II Condololeezi Rice poklonio je dijamantski i smaragdni set koji uključuje ogrlicu, narukvicu, naušnice i prsten, a košta 147.000 dolara.

Nešto kasnije, saudijski kralj Abdullah darovao je američku državnu tajnicu dijamantima i rubinima u vrijednosti od 165.000 dolara.

Na drugoj strani, Bush je od premijera Singapora dobio opremu za fitnes, a od švedskog premijera Fredericka Reindfeldta motornu pilu, vjerovatno za upotrebu na njegovom ranču u Teksasu.

Na listi poklona, dostavljenoj u izvještaju State Departmenta, nalaze se i 'orasi i sušeno voće' u vrijednost od šest američkih dolara, a koje je prva dama Laura Bush dobila od Dalaj-lame.

Kako javlja BBC, prema američkom zakonu, svi ovi pokloni ostaju u vlasništvu države.