Porodica Melis sa Sardinije
0

Članica najstarije porodice na svijetu proslavila 105. rođendan

Klix.ba
Consolate Melis, čija je porodica zvanično proglašena najstarijom na svijetu, proslavila je jučer 105. rođendan.

Četiri člana porodice Melis, tri brata i pet sestara, su u kasnim 90-im godinama, tri u 80-im, a najmlađa sestra ima 78 godina.

Oni su 10. juna dobili certifikat za Guinnessov svjetski rekord kao najstarija porodica na svijetu sa ukupno 818 godina i 205 dana.

Devetero djece, 24 unuka, 25 praunuka i troje prapraunuka porodice Melis prisustvovalo je privatnoj rođendanskoj zabavi Consolate.

Perdasdefogu, udaljeni gradić u regiji Ogliastra, gdje porodica Melis živi, ima oko 2.000 stanovnika. Dug život nije nepoznanica u ovom dijelu Sardinije. Naime, Ogliastra ima najveći broj stogodišnajka na otoku. Čak 370 osoba ima više od 100 godina.

Gradonačelnik Mariano Carta poklonio je slavljenici buket ruža i srebrenu krunicu. "Djelovala je sretno i u odličnoj je formi te joj uopće ne treba pomoć pri kretanju", rekao je Carta za ABC News.

Naučnici, koji su istraživali eliksir dugog života u ovim krajevima, zaključili su da tajna leži u kombinaciji više faktora: genetike, prehrane i okoline, ali i osjećaja pripadnosti zajednici.