{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Činjenice o smrti koje niste znali

S
16.3.2007. u 14:34
0
0
Činjenice o smrti koje niste znali
0
Činjenice o smrti koje niste znali
Svi ćemo umrijeti, prije ili poslije. To nam je poznato. No postoje neke stvari u vezi smrti koje su nam manje poznate.
- Praksa sahranjivanja ljudi stara je oko 350 hiljada godina. U Španiji je nađeno 27 fosila Hajdelberškog čovjeka u jami dubine 13 metara.

- Postoji mnogo eufemizama za smrt i svakim danom sve ih je više. Neki od najpoznatijih su: krepati, otegnuti papke, večerati sa Mejrom...

- Amerikanci ne umiru prirodnom smrću od 1951. Te godine ukinut je pojam "prirodna smrt" na smrtnim listovima.

- Kada kažemo da je neko umro prirodnom smrću to znači da je smrt nastupila zbog nedostatka kisika.

- Tri dana nakon smrti enzimi koji su varili vašu hranu, počinju variti vas. Umrle ćelije postaju hrana bakterijama koje žive u digestivnom traktu.

- Smrt je reciklaža (nekad bila). U Americi više nije. Američki pogrebni domovi godišnje u zemlju stave 3,2 miliona litara tekućine za balzamovanje koja sadrži formalin, metanol i etanol. Krematoriji u zrak ispuštaju dioksine, hlorovodoničnu kiselinu, sulforni dioksid i karbon dioksid.

- U Švedskoj postoji drugačije sahranjivanje. Kompanija Promessa vas zamrzne u tečnom azotu, zatim podvrgne visokofrekventnim vibracijama. Prah koji nastane tim procesom stave u kovčežić od kukuruznog brašna. Tvrde da je ovo ekološko sahranjivanje i da se sve u potpunosti razgradi za 6-12 mjeseci.

- Indijsko pleme Zoroastrianci svoje mrtve ostavljaju lešinarima.

- Lešinari koji konzumiraju ostatke stoke iz industrijskih farmi sve češće umiru zbog lijekova za skidanje temperature. Ti lijekovi su postali uobičajeni način rashlađivanja zatvorene stoke.

- Engleski filozof Francis Bacon umro je od upale pluća nakon što je napunio kokoš snijegom da vidi hoće li je to očuvati.

- Doktor iz Massachusettsa 1907. godine proveo je eksperiment na specijalno napravljenoj mrtvačkoj postelji. Prema njegovim saznanjima ljudsko tijelo izgubi 21 gram nakon smrti. Od tada je ovo uvriježena činjenica. Ipak to nije tačno.

- Osamdeset posto Amerikanaca umire u bolnicama.

- Procjenjuje se da je od nastanka ljudske rase do danas umrlo 100 milijardi osoba

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: