Institut u Južnoj Karolini
0

Čimpanza Anjana vježba roditeljske vještine

Sarajevo-x.com
Ima nježno srce, lijepo dlakavo rame za plakati na njemu i zna gdje se u njenom zoološkom vrtu nalaze maramice za bebe. Zato je čimpanza Anjana kvalifikovana da bude dadilja mačkama.

Otkad se siroče pume pojavilo u zoološkom vrtu, Anjana je pomogla zaposlenicima u hranjenju i maženju mladunčeta, javlja Daily Mail.

Čimpanza, koja ima pet godina, cijeli svoj život živi u The Institute of Greatly Endagered and Rare Species (TIGERS) u Južnoj Carolini. Naučila je binuti o mladunčićima velikih mačaka, dok je za Anjanu bila zadužena China York, jedna od zaposlenica ovog instituta.

"Čimpanze odlično uče i imitiraju, tako da joj nije trebalo mnogo prije nego se počela ponašati zaštitnički prema mačićima", kaže direktor, dr. Bhagavan Antle.

"Ako mladunče pume, koje smo nazvali Sierra, trči prebrzo, Anjana će ga smiriti kako ne bi upalo u neku nevolju", objašnjava Antle.

Brižna Anjana je dosad pomogla podići dva tigra, leoparda i četiri lava.

"Ona je odlična asistentica. Ako vam treba maramica, samo joj recite i ona će otrčati i donijeti vam je", završava direktor Instituta, a prenosi Daily Mail.