Neugodno s korisnim
6

Ciara donosi adrenalin: Oluja omogućila surferima uživanje u riječnim valovima

DP
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
.Veliko je nevrijeme prošle sedmice s Atlantika stiglo u Evropu. Oluja Ciara ostavila je pustoš iza sebe i ljudske žrtve, ali je za neke bila savršena prilika da se zabave.

Najveća šteta počinjena je u zemljama na sjeveru Evrope, a meteorolozi u Engleskoj i Škotskoj i dalje upozoravaju na opasnosti od poplava i nabujalih rijeka.

Snimak koji se početkom sedmice pojavio na Facebooku prikazuje podivljalu rijeku u području Cornwall na jugozapadu Engleske. Voda se uzburkala zbog lošeg vremena, a brojni prolaznici gledali su prema mostu u gradiću Bude. Na snimci se u jednom trenutku pojavljuju surferi koji se velikom brzinom spuštaju prema mostu i prolaze ispod njegovih lukova.

Lokalni list navodi da surfanje na riječnim valovima nije neobičajna pojava u Cornwall. Ovdje se nalazi jedno od najpopularnijih mjesta za surfanje u Velikoj Britaniji. Riječ je o rijeci Severn koja prolazi pored grada Gloucestera. Voda se slijeva prema ljevkastom zaljevu koji je zapravo njeno ušće u Atlantski okean.

Kada dođe plima, ovdje nastaju veliki valovi i surferi ga iz cijele Britanije obožavaju, piše Fox News.

Oluja Ciara je tokom prošle sedmice izazvala golemu štetu na istočnoj obali SAD-a, a vjetar je puhao brzinom od oko 160 kilometara na sat. U Evropi je zabilježeno i nekoliko smrtnih slučajeva, a oluja je najviše pogodila Veliku Britaniju, Njemačku, Poljsku, Švedsku, Češku i Sloveniju.