Zanimljivosti
72

Chewbacca uhapšen tokom izbora u Ukrajini

Klix.ba
Tokom izbora u Ukrajini uhapšen je Chewbacca jer je nezakonito nagovarao ljude da glasaju za Internet partiju. Stvorenje poznato po filmovima "Star Wars" zaustavila je policija u trenutku kada je vozio Dartha Vadera do biračkog mjesta u Odessi gdje je par napravio kampanju za Vardera.

Ukrajinski lokalni zakon zabranjuje kandidatima da se oglašavaju na dan glasanja, a Chewbacca je uhapšen nakon što nije pokazao ličnu kartu.

Bila su potrebna četiri policijska službenika da ga savladaju i stave mu lisice jer se opirao hapšenju. Kažnjen je novčanom kaznom od 170 ukrajinskih grivni (sedam eura) uprkos tome što je Vader protestovao.

Nakon što je pušten na slobodu kazao je kako ne može platiti kauciju jer je njegov novac u međugalatičkoj banci koja nema produžnicu na Zemlji.

Nije poznato zbog čega se Chewbacca okrenuo prema ovoj partiji jer je na prethodnim izborima imao kampanju protiv njega.

Internet parija Darka Lorda osnovana je 2007. godine i zalaže se za besplatno kompjutersko obrazovanje ukrajinskih građana, te digitalnu traniziciju.

Na parlamentarnim izborima 2014. godine, Internet parija je osigurala 0,36 posto glasova i nisu dobili svoje mjesto.