Zanimljivosti
0

Chaplinov šešir i štap prodati za 62.500 dolara

SRNA
Cilindar i štap Charlieja Chaplina, zvijezde holivudskog nijemog filma, prodati su jučer tokom aukcije u Los Angelesu za 62.500 dolara, saopštila je aukcijska kuća Bonhams.

Na aukciji je ponuđen Chaplinov štap i šešir - kakve je nosio u filmovima "Mala skitnica", "Svjetlost velegrada" i "Moderna vremena.

“Ne zna se tačno koliko je očuvano Chaplinovih šešira i štapova“, izjavio je Lucy Carr iz Bonhamsa, javio je Reuters

Lik skitnice sa prepoznatljivim cilindrom i štapom proslavio je Chaplina koji je postao holivudska legenda.

Skitnica je, govorio je Chaplin, slučajno nastao jednog kišnog dana u Keystone studiju. Prvi put se na filmu pojavio 1914. godine, a posljednji put u "Modernim vremenima" 1936. godine.

Osim Chaplinovog štapa i šešira, na aukciji su bili i predmeti popularnih ličnosti, među kojima je i pismo Johna Lennona, fotografije Marilyn Monroe, saksofon koji je pripadao jazz pioniru Charlieju Parkeru, strip Charlesa Schulza, tvorca Snupyja, i stolica iz Rickovog kafea u filmu "Casablanka".

Originalne fotografije Marilyn Monroe prodate su za 21.500 dolara, pismo Johna Lennona na kome se nalazi crtež koji predstavlja Yoko Ono prodato je za 25.000 dolara, dok je za 10.625 dolara prodata slika koju je naslikao Frank Sinatra.