Fascinantni podvodni svijet
0

'Četveronoga' riba, podvodni ljiljani, ljubičasta hobotnica...

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Britanski i kandaski naučnici koji su istraživali morsko dno sjeverno od Indonezije otkrili su 40 novih vrsta podvodnih biljaka i životinja i vratili se sa oko 100 sati snimka i 100.000 fotografija.

U istraživanju morskog dna, naučnici su koristili sonar za mapiranje terena i robota koji je pokrio više od 33.000 kvadratnih kilometara morskog dna sjeverno od Indonezije, te otkrili oko 40 novih vrsta životinja i biljaka pod morem.

Iako izgleda kao da su joj narasle noge, riba iz porodice grdobina, koristi peraje da bi balansirala na okeanskom dnu.

"Grdobine su poznate kao napadači iz zasjede. Njihove peraje su se prilagodile tako da izgledaju poput nogu a pomažu im da ostanu nepokretne na morskom dnu, te da bi mogle ostati potpuno kamuflirane", rekla je, Faye Archell, iz centra za primijenjenu zoologiju.

Većina ovih vrsta živi na velikim dubinama u okeanima, ali se mogu pronaći i u plićim, tropskim okruženjima, javlja "Daily Mail".

Naučnici pretpostavljaju da je pronađeno oko 40 novih vrsta morskog bilja i životinja za vrijeme trosedmične ekspedicije koja je završila prošle sedmice.

Više od 100 sati videa i oko 100.000 fotografija snimljeno je uz pomoć robota kamerama visoke rezolucije.

"Morski ljiljani nekad su prekrivali okeansko dno, ali sada su rijetki. Vidio sam samo nekoliko za vrijeme moje karijere, ali bio sam iznenađen što sam ih u ovoj ekspediciji vidio zaista puno, i to veoma različitih", rekla je profesorica na univerzitetu u Kanadi, Verena Tunnicliffe.
Naučnici su koristili sonar za mapiranje terena i robota koji je pokrio više od 33.000 kvadratnih kilometara morskog dna.