Zaštita za vodozemce
69

Cesta u Engleskoj se zatvara na šest sedmica kako bi je žabe mogle preći

D. B.
Cesta u Bathu u Engleskoj bit će zatvorena u periodu od šest sedmica kako bi se omogućilo žabama krastačama da je pređu na putu ka području za razmnožavanje.

Riječ je o cesti Charlcombe Lane, koja će biti zatvorena za saobraćaj sve do 25. marta, kako bi žabe, žabe krastače i tritoni mogli sigurno preći. Inače, ovo nije prvi put da se cesta zatvara, jer se to čini svake godine još od 2003. u saradnji s vlastima.

Ovim područjem će patrolirati članovi grupe Charlcombe Toad Rescue Group kako bi pomogli vodozemcima da uspješno završe svoje putovanje.

Procjenjuje se da će cestu na putu do jezera preći 2.500 vodozemaca, gdje će se pariti i razmnožavati. Žabe krastače obično putuju nakon sumraka između februara i marta, no prelazak ceste je veoma opasan po njih.

"U Charlcombeu često budu zarobljene zbog velikih kamenih zidova, tako da volonteri patroliraju svake večeri i premještaju životinje na sigurno kako bi one nastavile svoje putovanje. Svake godine na cestama strada oko 20 tona krastača, a naša grupa čini sve što može kako bi vodozemci preživjeli", izjavila je Helen Hobbs za BBC, jedna od onih koji pomažu životinjama.

Jedna cesta u Lincolnshireu se također zatvara svake godine iz istog razloga.

Krastače su poznate po svojoj masovnoj migraciji prema područjima za razmnožavanje tokom prvih toplijih i vlažnih večeri u godini, često oko Valentinova.