I dalje intrigira javnost
75

Černobil nekad i sad: Kako nuklearna elektrana izgleda 35 godina nakon katastrofe

N. O.
Kontrolna soba elektrane nekad i sad
Kontrolna soba elektrane nekad i sad
Eksplozija nuklearnog reaktora u ukrajinskom gradu Pripjatu ne prestaje intrigirati javnost i 35 godina nakon katastrofe, a objavljene fotografije i snimci pokazuju kako je Černobil izgledao nekad, kao i kako izgleda sad.

Na osnovu dešavanja iz 1986. godine snimljene su brojne serije, kao i dokumentarni filmovi, a HBO-ova mini drama "Chernobyl" osvojila je publiku širom svijeta, uz izuzetne kritike i ocjenu od 9.4 na IMDb-u.

Na Netflixu je predstavljen i ruski film "Chernobyl 1986" koji predstavlja njihovu viziju nuklearne katastrofe, a tokom godina događaj je rekonstruisan više puta.

Na internetu se može pronaći niz videosnimaka i fotografija koje pokazuju kako nuklearna elektrana izgleda tri decenije nakon katastrofe.

Fotografija objavljena na Facebook stranici Historic Photographs prikazuje izgled kontrolne sobe elektrane 1986. godine prije eksplozije upoređen s onim kako izgleda danas.

Na web stranici Rare Historical Photos može se pronaći nekoliko fotografija koje bilježe kako je zapravo izgledalo čišćenje reaktora i nuklearnog materijala nakon eksplozije.

Također, naučnici su prošle jeseni riješili još jednu misteriju - kako izgleda unutrašnjost reaktora 5 koji je u trenutku katastrofe još bio u fazi izgradnje.

Specijalno dizajnirani dron kompanije Flyability uspio je snimiti snimiti unutrašnjost reaktora, zadatak je bio prilično složen te je dron nekoliko puta izgubio signal.

Međutim, misija je uspješno završena, a video predstavljen na YouTubeu pokazuje šta su zatekli u unutrašnjosti.