Umjetničko djelo
336

Čepoćilim od danas krasi sarajevsko naselje Ciglane

L.K.
"Čepoćilim“ koji je napravljen od plastičnih čepova kao mozaik sa šarom bosanskog ćilima predstavljen je danas na Ciglanama kod kosog lifta u ulici Husrefa Redžića u Sarajevu, gdje će biti izložen kao stalna postavka.

Općina Centar na čelu sa načelnikom Nedžadom Ajnadžićem je dala podršku ovom projektu iskazujući i na taj način opredjeljenje za zaštitu i čuvanje okoliša. Projekt "Čepoćilim" je urađen sa ciljem redukcije ambalažnog otpada i njegove reupotrebe, kroz umjetnost promovišući kulturnu baštinu naše zemlje na jedan inovativan način.

Idejni, kreativni i vizualni koncept osmislila je istaknuta slobodna umjetnica akademska grafička dizajnerica Alma Hrasnica-Dervišević, predsjednica i osnivač Udruženja "Green Art“ koje kroz umjetnost zagovara kvalitet života i budi pozitivan odnos prema okolišu.

"U ovaj ćilim je utkano 25.000 čepova. Uspjeli smo otpad pretvoriti u umjetnost i bosanski ćilim je rezultat toga. Htjeli smo na kreativan način uraditi nešto od otpada i ovo je njegova nova upotrebna vrijednost kroz ovakve projekte, ali i ideja drugima. Čovjek treba korigovati svoj odnos prema prirodi. Zaštita okoliša zahtijeva stalnu edukaciju građana o tome na koji način doprinijeti smanjenju otpada, održati čistom svoju neposrednu okolinu i o tome izgraditi svijest i savjest svih stanovnika planete Zemlje. Općina Centar, Kanton Sarajevo i Turistička zajednica KS su podrškom ovom projektu iskazali svoju ekološku osviještenost, a ta podrška je nas ohrabrila da nastavimo sa ovakvim aktivnostima", kazala je Hrasnica-Dervišević.

Načelnik Ajnadžić dodao je kako su čista i uredna lokalna zajednica, ekološki osviješteni građani uz očuvanje kulturne baštine i promociju općine Centar i Sarajeva kao turističke atrakcije su oblasti kojima se pridaje maksimalna pažnja.

"Želim naglasiti da općinska administracija i Općinsko vijeće sinergijski djeluju u ekološkim akcijama i stalnoj edukaciji i promociji očuvanja životne sredine. Današnje tehnologije pružaju sve veće mogućnosti da otpad upotrijebimo u korisne svrhe. U svijetu odavno postoji trend korištenja otpada u svrhu proizvodnje energije, a evo vidimo da on može biti iskorišten i u druge svrhe. Otpad je pretvoren u umjetnost, a bosanski ćilim je rezultat toga. Ovo je zapravo i ideja drugima, a osnovna poruka je da trebamo mijenjati svoj odnos prema prirodi", poručio je načelnik Ajnadžić.