Luksuzni zatvor u Norveškoj
0

FOTO / Ćelije sa plazma televizorima, kupatilima i prozorima bez rešetaka

Sarajevo-x.com
Norveški kriminalci dobili su luksuzni zatvor u kojem imaju zasebna kupatila, te moderno opremljene sobe bez rešetki na prozorima.

Zatvor Halden, nalazi se nedaleko od Osla, a za njegovu izgradnju bilo je potrebno deset godina. U najhumanijem zatvoru na svijetu boravit će 252 "sretnika" koji u sobama imaju zasebna kupatila, mini frižidere, pa čak i plazma televizore. Također, kako bi imali više svjetlosti i kako bi im se smanjio osjećaj izolovanosti i klaustrofobije prozori su bez rešetaka, ali sa neprobojnim staklima.

Zatvorenici imaju zajedničke kuhinje načinjene od nehrđajućeg čelika, dok će su sobe namijenjene za dnevni boravak luksuzno uređene sa najmodernijim namještajem poznate kompanije IKEA-e.

U zatvoru se nalazi teretana, muzički studio i luksuzna biblioteka, a zatvorenici će se moći zabaviti i penjući se po plastičnoj stijeni, ili igrajući košarku.

Također, zidovi soba zatvorenika su ukrašeni slikama savremene umjetnosti.

Arhitekta Hans Henrik Hoilund istakao je kako će u tom zatvoru boraviti najopasniji norveški kriminalci, te vjeruje kako se zahvaljujući boravku u takvom zatvoru neće vratiti kriminalu.

"Najvažnije je da zatvor liči na onaj vanjski svijet što je više moguće", kazao je Hoilund, dodajući da iako je oko zatvora sagrađen ogromni betonski zid, ali je prikriven drvećem.

Vrata luksuznog zatvora su zvanično otvorena prošlog mjeseca i već prvi zatvorenici borave u svojim luksuzno opremljenim sobama.

Direktor zatvora istakao je kako nije bilo pokušaja bijega, te dodao kako se ovaj moderni zatvor fokusira na ljudska prava.

"Mnogi zatvorenici dolaze u veoma lošem stanju i želimo ulagati u njih, omogućiti im obrazovanje, načiniti od njih bolje ljude pune samopouzdanja", kazao je direktor Are Hoidal, prenosi Daily Mail.

U krugu zatvora također postoje i staze za jogging, kao i dvosobna kućica u kojoj zatvorenici mogu ugostiti svoje porodice tokom noćnih posjeta.