Opasna vožnja u Kolumbiji
0

Čeličnim sajlama iznad ponora svaki dan do škole

Sarajevo-x.com
Četiri stotine metara iznad huka rijeke Rio Negro u Kolumbiji, devetogodišnja Daisy Mora se priprema da se baci preko ponora. Kači se na stari i zahrđali kolotur i uz zujanje žice prelazi preko ponora brzinom od 64 kilometra na sat, na drugu stranu obale, udaljenu oko kilometar. Taj put Daisy prelazi svaki dan do škole.
Za nekoliko porodica koje žive u ovom području, 40 kilometara jugoistočno od glavnog grada Bogote, 12 čeličnih žica koje spajaju jednu stranu doline sa drugom su jedina veza s vanjskim svijetom, piše list Daily Mail.

Njemački istraživač Alexander von Humboldt bio je prvi zapadnjak koji je vidio ovaj neobični sistem, još 1804. godine. On je prvo bio urađen na tradiocionalan način, od konoplje, ali kasnije se sistem poboljšao, ugradnjom čeličnih sajli.

Kad je sistem napravljen prvi put, ilegalni naseljenici u područje mogli su se okrenuti poljoprivredi i stočarstvu. Čelične sajle ostale su do danas jedini prevoz koji je na raspolaganju naseljenicima tog kraja.

Poljoprivrednici ih koriste za prevoz robe do najbližeg grada, ali za djecu poput Daisy i njenog petogodišnjeg brata Jamida, one su put do škole. Jamid je previše mlad za sigurnu vožnju čeličnim sajlama, pa ga Daisy nosi u svojoj torbi kontrolišući brzinu drvenom račvom, kojom struže po sajli.

Fotograf Christoph Otto, koji je napravio ove sjajne fotografije, morao se i sam pričvrstiti na jednu od sajli iznad doline, kako bi "uhvatio" ljude pri njihovom nevjerovatnom putovanju.