Zračne igre
15

Čaroban prizor s paraglajderima na nebu iznad Sjeverne Makedonije

E. Sk.
Ljubitelji paraglajdinga imaju priliku uživati u čarobnim prizorima koji dolaze iz Sjeverne Makedonije, gdje se trenutno održava 16. FAI Svjetsko prvenstvo u paraglajdingu.⁠

Takmičenje se održava u Kruševu i trajat će sve do 17. augusta. Na šampionatu će se za željeni naslov svjetskih prvaka FAI boriti 150 pilota iz 48 zemalja.

Medalje se dodjeljuju u kategorijama sveukupno, žene i nacije. Svaki nacionalni tim može biti sastavljen od maksimalno četiri pilota. Takmiči se 21 žena, a ostalih 150 su muškarci. Posljednjih godina grad Kruševo se etablirao kao jedna od najboljih takmičarskih arena za slobodni let na svijetu.

Bio je domaćin brojnih takmičenja na visokom nivou, uključujući Svjetsko prvenstvo u jedrenju u FAI i Svjetski kup za paraglajding. Ovo je prvi put da je Kruševo bilo domaćin FAI Svjetskog prvenstva u paraglajdingu.

U ovom takmičenju piloti lete unaprijed postavljenim stazama do 200 kilometara.

Pilot s najviše skupljenih bodova na kraju takmičenja, pobjeđuje u ukupnom natjecanju. Aktuelni svjetski prvak FAI u paraglajderu Pierre Remy iz Francuske žarko će braniti naslov svjetskog prvaka.

Foto: FAI
Foto: FAI

U kategoriji za žene ove godine se ne takmiči četverostruka svjetska prvakinja u FAI paraglajdingu Seiko Fukuoka Naville (FRA) pa neće moći braniti naslov. Umjesto toga, borit će se Francuskinja Meryl Delferriere, kandidatkinja od koje mnogi očekuje da dominira u ženskoj konkurenciji.