Ova vijest sama po sebi ne bi bila interesantna da 29-godišnja Sarajka Selma nije vlasnica restorana u Cliftonu, u New Jerseyu. Njene specijalitete vole Bosanci ali i Amerikanci, piše portal NorthJersey.com.
'Burek, a i ostale pite nisu nimalo jednostavno jelo za pripremiti. Pravljenje pite je vještina, a i oduzima dosta vremena kojeg u novije vrijeme niko nema', izjavila je Selma.
Selma Medunjanin rođena je i odrasla u Sarajevu, a s porodicom je 1994. emigrirala u Sjedinjene Američke Države. Njena majka Esma, inače advokat, prvi je put počela prodavati bosansku hranu jednom restoranu u Astoriji, u Queensu. Kasnije je posao proširila i na njujorške četvrti Brooklyn i Manhattan, a porodica Medunjanin danas posjeduje četiri restorana.
'Dnevno napravim i do 250 pita, od toga najviše bureka, no pravim i zeljanicu i sirnicu. Pita je omiljeno jelo u svim krajevima bivše Jugoslavije no ne pravi se svugdje na isti način. Bosanske pite su nešto posebno', otkriva mlada kuharica.
Bosanske pite su nedavno stigle i u New Jersey, a posao je u ovom gradu preuzela Selma.
'Mi smo već dobro poznati bosanskoj zajednici u Americi. Moj otac je samim odabirom imena Đerdan privukao mnoge simpatije među ovdašnjim Bosancima', dodala je za kraj Medunjanin.