Ostalo i kormilo
5

Brod iz antičke Grčke star 2.400 godina pronađen na dnu Crnog mora

Klix.ba
Najstarija nedirnuta olupina trgovačkog broda Odisej pronađena je na dnu Crnog mora. Grčki brod leži na ovom mjestu već 2.400 godina.

Pronađen je na poznatom "groblju brodova" na kojem je već otkriveno više od 60 plovila. Tokom nedavnog istraživanja tim je otkrio da se najstarija netaknuta olupina grčkog tradicionalnog broda nalazi tu. Do sada je mogao biti viđen samo na grčkom posuđu kao što je Sirena vaza u muzeju.

Ostaci broda snimljeni su podmornicama duboko u Crnom moru u vodama gdje nema kisika, zbog čega materijali ostanu konzervirani hiljadama godina. Tako je i s ovim brodom koji još uvijek ima kormilo.

"Ovo će promijeniti shvatanja o izgradnji brodova i pomorstvu u antičkom svijetu", kazao je Jon Adams, lider projekta Black Sea Maritime Archaeology.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prije njega pronađeni su fragmenti antičkog broda starog 3.000 godina. Zahvaljujući otkrićima, naučnici su mogli utvrditi koliko daleko su grčki trgovci mogli putovati.

Pretpostavlja se da je ovaj broj potonuo tokom oluje, a na njega je moglo stati do 25 muškaraca čiji se ostaci sigurno nalaze u sedimentaciji oko broda ili su ih pojele bakterije.

Brod će ostati na morskom dnu jer bi bilo preskupo izvaditi ga iz mora. Imao je i vesla i jedra.

Pretpostavlja se da je vršio razmjenu dobara u antičkim grčkim naseljima na obali današnje Bugarske.

Na ovom mjestu pronađeni su brodovi iz perioda Rima, Bizantije i Osmanskog carstva. Pronađeni brodovi su uglavnom stari 1.300 godina.

U projektu Black Sea Maritime Archaeology učestvuje međunarodni tim kojim upravlja Univerzitet u Southamptonu.