Kina
0

Brižljiva panda čuva mladunče u čeljustima

Sarajevo-x.com
Čuvari kineskog Ya`an rezervata su se jako zabrinuli dok su gledali kako ogromna panda Zhuyun u čeljusti uzima i nosi svoje malo mladunče. Nakon detaljnog pregleda, ipak je ustanovljeno da razloga za brigu nije bilo te da je mladunče u sasvim dobrom stanju, piše "Telegraph".

Mladunče je rođeno ljubičasto, bez krzna, teško je 159 grama i dugo 15 centimetara. Ženka Zhuyun se parila sa mužijakom Linglingom u martu a polovinom juna je počela davati znake da će na svijet donijeti svoje potomstvo. Mladunče još uvijek neće dobiti ime jer je običaj da da se to uradi nakon stotinu dana od rođenja.

Ovo je drugo mladunče pande Zhuyun. Prvo je nazvano Minmin i jedno je od deset najvećih pandi koje su bile poslane na izložbu “World Expo 2010”. Zhuyun and Lingling su vlasništvo kineskog Centra za zaštitu i istraživanje pandi.

Rezervat Wolong Nature, veličine 200.000 hektara, koji je osnovan 1963. godine je ujedno i dom kineskog Centra za zaštitu i istraživanje pandi, je oštećen u zemljotresu koji se dogodio u maju 2008. godine pa je više od 150 pandi poslano u Ya`an rezervat dok se ovaj centar ne rekonstruiše.

Velike pande su među najugroženijim vrstama na svijetu. Oko 1.590 pandi živi u divljini, većinom u planinama Sichuan, a 210 ih živi u zatočeništvu.