Zanimljivosti
0

Britanski umjetnik će 12 mjeseci živjeti u kući jajetu

Klix.ba
Ovo divovsko plutajuće jaje u Hampshireu je zapravo radni i životni prostor jednog Britanca. Objekat vam može izgledati kao neki koji je napravljen za potrebe niskobudžetnih filmova naučne fantastike, ali ovo drveno jaje zapravo košta 46.690 eura.

Kuća u obliku jajeta će biti dom i radni prostor umjetniku Stephenu Turneru (58) u narednih godinu dana.

Kućica je registrirana kao brod, a dugačka je 12 metara. Turner će u njoj provesti 12 mjeseci, tamo će i raditi, a sve za potrebe snimanja dokumentarca na britanskoj TV stanici Channel 4 pod nazivom "Zapanjujući prostor". Dokumentarac se bavi i čovjekom i njegovom okolinom, odnosno prirodom koja ga okružuje.

"Moja umjetnička djela inače govore mnogo o prirodi i prirodnim procesima, kao i o odnosima koje imamo s prirodom", kaže Turner.

Kuća jaje ima kuhinju, prostor za dnevni boravak i radni sto. Kuća je naravno vodootporna. Dodajmo i to da ima kupatilo, kao i ormare.

Građena je šest mjeseci i to nije bio nimalo lagan posao za Paula Bakera koji ju je gradio.

Stephen Turner je navikao kroz svoj rad često i dugo boraviti u napuštenim prostorima, istražujući kroz svoju umjetnost odnos prirode i čovjeka. Ova kuća jaje omogućit će mu da živi i radi u prirodi, gdje će zapravo proučavati život u rijeci kojom će plutati njegova kuća.