Rijedak fenomen
0

Britanski penzioner pronašao jaje u jajetu

Sarajevo-x.com
Kada neko u jajetu pronađe dva žumanjca, to bude pravo iznenađenje. No, jedan britanski penzioner je bio potpuno zaprepašten kada je u unutrašnjosti razbijenog jajeta pronašao potpuno čitavo minijaturno jaje, piše Daily Mail.

Penzionisani farmer John Fellows (68) je prilikom pravljenja kajgane u unutrašnjosti kokošijeg jajeta pronašao čitavo malo jaje. Fellows je rekao da je to prvi put da vidi jaje u jajetu, te da ga planira sačuvati. Eksperti kažu da je ovaj rijetki fenomen stvar prirode, koji se može dogoditi ukoliko kokoš preživi šok prilikom stvaranja jajeta.

"Ovo je nevjerovatno. Za doručak sam pravio kajganu i koristio sam obična jaja koja sam kupio od momka koji ih je prodavao na štandu pored puta. Jedno jaje je bilo posebno veliko. Kada sam ga razbio, primjetio sam minijaturno jaje u sredini ljuske. Na farmi sam radio punih dvadeset godina, ali nikada nisam vidio ništa slično.

Robert Newbery, glavni savjetnik pri Nacionalnom udruženju farmera je rekao da je ova pojava djelo prirode i da je jaje sigurno za jelo.

"Čuo sam da se ista stvar dogodila nekoliko puta. Ova pojava je veoma rijetka, dok je većina ljudi vidjela dva žumanjca nekoliko puta. Vjerujem da se kokoš tog dana uplašila, tako da je to utjecalo na jaje", dodao je Newbery.

Douglas Russell koji radi u Prirodnohistorijskom muzeju je rekao da je "jaje u jajetu" privlačilo pažnju naučnika stotinama godina.

"Postoji nekoliko teorija koje objašnjavaju ovaj fenomen. Neke od njih kažu da se radi o poremećenom radu muskulature koja kroz jajovod "gura" jaje u razvoju", rekao je Russell.