Prisjetimo se nastupa
116

Britanski klizači na današnji dan 1984. u Sarajevu su pokorili svijet

I. S.
Foto: Twitter/teamgb
Foto: Twitter/teamgb
Klizači Jayne Torvill i Christopher Dean su na današnji dan 1984. godine na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu izveli plesnu tačku "Bolero" i osvojili zlato.

Naime, tog 14. februara Torvill i Dean svoj su nastup završili ležeći na sarajevskom ledu, a publika je bila na nogama. Sudije su paru iz Nottinghama dodijelile 12 od 18 mogućih ocjena 6.0 uz sve "šestice" za umjetnički dojam. Britanski par tog je dana zlatnim slovima ispisao stranice sportske historije nastupom koji je do danas ostao neprevaziđen.

Ovi fenomenalni klizači su se 1998. godine vratili u glavni grad naše države. Dean je tom prilikom kazao da je prijatno iznenađen oporavkom Sarajeva nakon perioda opsade.

"Još uvijek su vidljivi ratni ožiljci, ali pozitivno sam iznenađen oporavkom grada u odnosu na moju posljednju posjetu", naveo je.

Torvill i Dean su 2014. godine u dvorani Zetra ponovo izveli "Bolero" povodom obilježavanja 30. godišnjice od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

"Kada smo osvojili zlatnu medalju prije 30 godina, nismo mogli ni zamisliti šta će nam se događati. Ne shvatate da određeni dan u vašem životu može utjecati na njegov ostatak, a taj dan je zauvijek promijenio naše živote. Uvijek će biti u našim srcima i sjećanju i počastvovani smo što smo mogli biti dio toga", kazao je tada Dean.