Zanimljivosti
0

Britanski biznismen sakrio 170.000 eura u grob svoje tetke

Sarajevo-x.com
Kako bi izbjegao plaćanje poreza državi, britanski biznismen je sakrio 170.000 eura u grob svoje tetke, navodi "Telegraph".

Neimenovani čovjek je planirao kriti novac na lokalnom groblju dvadeset godina kako bi njegov slučaj zastario, te bi nakon toga mogao iskopati i koristiti novac.

Njegovu prevaru su otkrili poreski inspektori koji su uz dozvolu lokalnog župnika iskopali grob i pronašli novac. Porezna inspekcija je uzela svoj dio novca, koji iznosi oko 66.000 eura.

Sekretar za porez Dave Harnett kaže da porezni inspektori uspješno razotkrivaju prevare pohlepnih ljudi.

"Utaja poreza je ozbiljan prekršaj. Mi plaćamo više kako bi kompenzirali gubitak novca koji je ukraden od države. Oni koji izbjegavaju platiti porez pune svoje džepove na štetu naših škola, bolnica, policije i vojnika. Postajemo sve bolji u otkrivanju utajivača poreza. Varanje im se neće isplatiti", rekao je Harnett.

Oko dvije stotine osoba bude tuženo svake godine u Velikoj Britaniji zbog utaje poreza. Maksimalna kazna za ovaj prekršaj je doživotni zatvor.

Inspektori su najavili oštrije kazne i veći nadzor građana iz srednje klase, kao što su doktori, advokati i računovođe. Također, platili su 525.000 eura za usluge doušnika koji su otkrivali utajivače poreza. U fiskalnoj 2008/2009. godini su od utajivača poreza povratili oko šest milijardi eura