Zanimljivosti
36

Britanske školarke u suzama jer su im profesori rekli da su im hlače preuske

Klix.ba
Roditelji tri tinejdžerice iz Velike Britanije napravili su veliku frku u školi i medijima jer su, navodno, nastavnici njihovim kćerkama rekli da su ima hlače preuske, nakon čega su ove zaključile da su predebele.

Bijesni roditelji tvrde da su njihove kćerke "danima u suzama i zabrinute za svoju težinu", jer su im nastavnici kazali kako su njihove crne hlače "preuske, pogotovo na dijelovima oko članaka i pozadine, te kako kako takve nisu dio školske uniforme".

Sian Hart, majka jedne od djevojaka tvrdi da je njena 13-godišnja kćerka Jaydee uklonjena iz razreda jer su joj hlače bile preuske, te da joj je učiteljica kazala "Nisam ja kriva što ne možeš naći dovoljno velike hlače."

"Jako je mršava i visoka i zaista imam problem s tim da joj nađem odgovarajuće hlače. Kupila sam joj hlače iz New Looka i meni izgledaju sasvim uredu, ali očito škola misli da se preuske. Ja ne kupujem više hlača, ovo je smiješno. Postoje mnogo važnije stvari na koje bi se škola trebala fokusirati"", kazala je njena majka, te dodala kako su djevojkama prijetili da će ih staviti u izolaciju.

Roditelji su već osnovali Facebook grupu na kojoj se žale na nastavnike u ovoj školi.

"Moja je kćerka sad u suzama, misli da je debela i jako je uzrujana", napisala je majka jedne od djevojaka.

Direktorica škole Headlands u Bridlingtonu, Sarah Bone je izjavila kako škola ima velika očekivanja u vezi školskih uniformi, koje su određene da se nose od 2012. godine.

"Svi učenici moraju nositi punu uniformu, kako na putu do škole, kao i do kuće. Ako njihovi roditelji nisu financijski u stanju da kupe uniformu, preporulčim im da kontaktiraju razrednika za povjerljiv razgovor. Ukoliko učenici nose neprimjerenu uniformu, to ostale može dekoncentrisati i odvratiti od onoga zašto su stvarno tu - učenja, stoga nam je jako bitno da u ovome imamo podršku učenika i roditelja", kazala je direktorica škole, te dodala kako učenike koji su obučeni neprimjereno imaju "puno pravo poslati kući da se presvuku". Navela je i kako nijedna od navedenih učenica nije poslana kući, niti u izolaciju.