Zanimljivosti
0

Britanska policija troši 800.000 funti godišnje na muziku

FENA
Policija u Velikoj Britaniji plaća na stotine hiljada funti godišnje da bi njeni zaposleni mogli da slušaju muziku na radnom mjestu. Novac se uplaćuje na račun organizacija koje brinu o muzičkim autorskim pravima kao što je Društvo za zaštitu muzičkih prava koje brine o autorskim pravima oko 60.000 muzičara, kompozitora i izvođača.

Podaci pokazuju da snage reda širom Velike Britanije plaćaju više od 800.000 funti godišnje za iPod licence i da je ta suma najviše narasla posljednjih nekoliko godina.

Plaćanje licenci je u Velikoj Britaniji obavezno za sva radna mjesta na kojima se pušta muzika s radija, CD-a ili kaseta. Ovo je prvi put da policija javno iznosi visinu troškova za muzička autorska prava za koji kritičari navode da su jednaki godišnjoj plati 35 mlađih policajaca.

Policije pojedinih gradova i oblasti odlučile su da zabrane ili da ograniče svojim zaposlenima da slušaju muziku u radno vrijeme dok neke jednostavno odbijaju da plaćaju za autorska prava, smatrajući da je suma koja se od njih traži neprimjereno visoka, prenose agencije.