Nagrade za loše erotske opise
22

Britanija slavi 20 godina lošeg seksa u književnosti

Klix.ba
Tom Wolfe
Tom Wolfe
Britanska nagrada Bad Sex in Fiction trebala bi u četvrtak biti dodijeljena jednom od autora lošeg erotskog opise u književnom djelu.

Osam autora sa svojim bestselerima nalazi se na listi za "najstrašniju" književnu nagradu.

Među potencijalnim dobitnicima nalaze se: Paul Mason, koji je uvrijedio sudije poredeći svog požudnog heroja sa "bijednim cirkusantskim jahačem" u noveli "Rare Earht", i Nicola Barker, koja svog ljubavnika opisuje kao gladnu zebu u voćnjaku u djelu "The Yips".

Iako se masovno dijelio putem društvenih mreža, sadomazohistički roman "Fifty Shades of Grey" E.L. James se nije našao na listi za nagradu jer ne spada u "izričito erotsku literaturu".

"Svrha nagrade je da se skrene pažnja na neobrađene, loše napisane i često površne seksualne opise u modernim romanima. Ponosni smo što nastavljamo nježno kažnjavnje najgorih ispada u književnim djelima", saopćeno je iz Literary Review magazina koji dodjeljuje nagradu 20. godinu zaredom.

Povratnik na listi za nagradu je američki autor Tom Wolfe, koji govori o trkama i seksu u Miamiju.

Na listi se trebao naći i prvi roman za odrasle autorice "Harryja Pottera" JK Rowling "The Casual Vacancy", ali su sudije odlučile da je manje strašan u odnosu na ostale romane.