Zanimljivosti
0

Britanija: Nagli skok broja zahtjeva za razvod nakon Božića

FENA
Suprotno od onoga u što se vjeruje, vrijeme Božića i Nove godine toliko je puno zamki za bračne parove da su prvi radni dan u novoj godini britanski advokati nazvali "Dan R" , odnosno "Dan razvoda".

"Božić sam po sebi ne uzrokuje razvod, ali donosi napetosti koje na površinu izbacuju ono što je dugo tinjalo", ističe Derek Bedlow, glavi urednik specijalističke internet stranice koji se bavi pitanjem razvoda "InsideDivorce.com."

U tom periodu prilike za "eksploziju" su više nego brojne, od svađe oko toga ko od rodbine dolazi na večeru, do otkrića nedoličnog ponašanja bračnog druga na prigodnoj proslavi na poslu. To je pravo minsko polje, navodi Bedlow.

Ova internet stranica je provela anketu kojom je bilo obuhvaćeno 100 advokatskih ureda i 2000 bračnih parova koji su kao prvi razlog rastave naveli nevjernost, pošto su prilike za to u vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika znatno uvećane.

Internet stranica objavljuje i studiju centra za bračno savjetovanje koji finansira vlada u kojoj se ističe da 1,8 miliona parova za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika razmatra pitanje razvoda.

"S današnjim tempom života parovi ne provode dovoljno vremena zajedno, ali za vrijeme dužih praznika imaju dobru priliku da sagledaju realnost situacije u kojoj se nalaze", objašnjava Christine Northam iz centra za bračno savjetovanje.