Zanimljivosti
4

Britanci zovu policiju zbog duhova, vampira, vanzemaljaca...

Klix.ba
Iako su obučeni i spremni za borbu protiv kriminalaca i razbojnika, Britanci očekuju od policije da im pomogne i u drugim neobičnim slučajevima. Broj 999 zvali su i oni koji su imali problema sa nadnaravnim bićima.

Britanski policajci u posljednje tri godine oponašali su šaptače duhovima, progonitelje vampira, te istraživače paranormalnih aktivnosti i NLO-a.

Od 2010. do 2013. policajci su zaprimili 277 poziva u vezi sa ovim slučajevima. Jedna Britanka rekla je panično kako je vidjela duha, dok su drugi tvrdili kako je neko ušao u njihovo tijelo.

Među izvještajima je i onaj u kojem je muškarac zvao policiju rekavši kako ima duha u kući te da je pronašao krv na vratima od toaleta. Policijski službenici su obišli kuću i utvrdili da je to bila šala koju su izveli njegovi prijatelji.

Policija u Dyfed-Powys imala je šest slučajeva s duhovima, te čovjeka koji je tvrdio da su ga oteli vanzemaljci, radili eksperimente na njemu i vratili ga na Zemlju. Stanovnik Llanybyddera tvrdio je kako je NLO brod oteo jednu ovcu.

U septembru 2012. godine prijavljeno je da vještice i čarobnjaci putuju vozom na liniji Edinbrugh - London. jedan od putnika rekao je čak da je čarobnjak pokušao ubiti njegovog partnera. Odstranjeni su iz voza, a intervenisali su i bolničari.

Djevojka iz Hertfordshirea nazvala je policiju i kazala kako je njen bivši partner postao dio kulta i pretvorio se u vampira. "Vidjela sam mu zube", rekla je panično.

No, policija je uvijek odgovorila na pozive zbog zabrinutosti za građane.

"Policija ne bi trebala odgovorit na pozive o paranormalnim aktivnostima. Ali službenici odu jer su zabrinuti za stanje te osobe i jer žele provjeriti da nije nešto drugo u pitanju", rekao je glasnogovornik Policije Devona i Cornwalla.