Britanski teritorij
56

Britanci Gibraltaru konačno dali status grada, nakon 180 godina

S. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Gibraltar je britanski teritorij na jugu Španije i sada se zvanično može nazvati gradom i to 180 godina nakon što mu je taj status prvi put dala kraljica Viktorija.

Ova britanska prekomorska teritorija je ranije ove godine ponudila da postane grad u sklopu kraljicinog platinastog jubileja (Elizabeta II). Ali kada su istraživači pregledali Nacionalni arhiv, otkrili su da je već prepoznat kao grad 1842.

Gibraltar je sada ponovo dobio svoj status koji je tražio, a premijer u ostavci Boris Johnson ju je opisao kao "ogromno priznanje" koje slavi njegovu "bogatu historiju i dinamiku".

Gibraltar je britanski prekomorski teritorij od 1713. godine, kada je ustupljen Britaniji prema mirovnom ugovoru potpisanom nakon rata za špansko nasljeđe.

Jubilarno takmičenje pokazalo je da se 39 mjesta prijavilo da postanu gradovi, a osam ih je, uključujući Doncaster, Bangor i Dunfermline, na kraju dobilo status.

Status grada se često povezuje s postojanjem katedrale, univerziteta ili velikog broja stanovnika, ali nema utvrđenih pravila za njegovo dodjeljivanje - dodjeljuje ga monarh po savjetu ministara.

Status grada donosi malo materijalne koristi, iako često može pružiti poticaj zajednicama stavljajući ih na mapu i obično je izvor ponosa za stanovnike.

Vlada je saopštila da je Gibraltar izostavljen sa zvaničnih lista nakon što mu je tu titulu prvobitno dala kraljica Viktorija, ali nije jasno kako se to dogodilo.

Ažurirani zapis o 81 mjestu koje je nazvano kao grad je sada objavljen.

Gibraltar je jedan od samo pet priznatih britanskih gradova izvan Velike Britanije, a to su Hamilton na Bermudama, Jamestown na Svetoj Heleni, Douglas na Ostrvu Man te Stanley na Foklandskim ostrvima.