Džinovski primjerak
14

Britanac uspio uzgojiti bundevu tešku čak 84 kilograma

M. A.
Foto: SWNS
Foto: SWNS
Muškarac iz Swindona, Velika Britanija, uzgojio je ogromnu bundevu i konačno je nadmašio rekord svog oca nakon 30 godina pokušavanja, piše Independent.

Mark Swarnowski iz Swindona proveo je tri decenije pokušavajući nadmašiti težinu i veličinu tikve koju je uspio uzgojiti njegov otac Henry Swarnowski i koja je težila nevjerovatnih 63 kilograma, što je bilo toliko veliko da je 1989. godine privuklo pažnju velikog broja medija.

Međutim, Swarnowski mlađi je farmer koji je sada uspio ubrati primjerak ovog narandžastog povrća koji teži impresivnih 84 kilograma.

Foto: SWNS
Foto: SWNS

"Uvijek smo bili porodica koja se bavila poljoprivredom. Prvobitno je vrtom upravljao moj otac, zatim majka i tetka. Kako je moja majka imala dvije operacije kuka, morala je posao prepustiti mojoj tetki koja je ubrzo preminula. Moj otac je nastavio dalje sve dok nije napunio 90 godina, a onda sam stupio na scenu ja", rekao je Mark.

On je posadio bundevu u svojoj kući prije nego što ju je premjestio na porodičnu parcelu gdje se brinuo o njoj uz pomoć oca. Mark je novinarima kasnije otkrio da je ovu tikvu morao svakodnevno zalijevati s oko četiri kante vode i vjeruje da bi ona nastavila s rastom da ju nije odstranio.

Swarnowski je dodao da je njegova majka uspjela skupiti nekoliko sjajnih recepata koji uključuju bundevu kako ovo ogromno povrće ne bi završilo u smeću.

"Moja majka je dobila nekoliko odličnih recepata. Uz bundevu, krompir, luk i paradajz savršenu idu", rekao je.