Uskoro puni 112. godina
94

Britanac rođen 1908., mogao bi preuzeti titulu najstarijeg čovjeka na svijetu

DP
Printscreen: YouTube
Printscreen: YouTube
Bob Weighton, inžinjer i penzionisani učitelj rođen je 1908. godine i mogao bi postati najstariji čovjek na svijetu sa svojih 112 godina. Rekao je da ne osjeća zadovoljstvo zbog ovakvog priznanja jer to onda znači da je neko drugi umro.

Japanac Chitetsu Watanabe, koji je nedavno proglašen najstarijim čovjekom na svijetu, umro je u 112. godini života, samo nekoliko dana nakon što je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda.

Iako još nije službeno potvrđeno, vjerovatno će ga naslijediti Bob Weighton, inžinjer i penzionisani učitelj. On je rođen 29. marta 1908., a živi u engleskoj grofoviji Hampshireu, u gradiću po imenu Alton, odakle potječe i poznata književnica iz 18./19. vijeka - Jane Austen.

Predstavnici Guinnessove knjige rekorda saopćili su da trenutno nastoje utvrditi kome će pripasti titula najstarijeg čovjeka na svijetu nakon smrti Watanabe, dok je sam Weighton izjavio da ne osjeća zadovoljstvo zbog ovakvog priznanja jer to onda znači da je neko drugi umro.

On u svojoj dugovječnosti ne vidi ništa posebno i naglašava da su u pitanju najvjerovatnije genetika i ležeran stav o životu, ali da nije imao nikakvu namjeru niti se trudio poživjeti ovoliko. Zanimljivo je da Weighton, zapravo, dijeli titulu najstarije osobe u Velikoj Briteaniji s Joan Hocquard, koja je rođena istog dana iste godine kad i on, navodi UNILAD.

Weighton je zahvaljujući svojoj karijeri inžinjera proputovao svijet pa je tako boravio u Japanu, Kanadi i na Tajvanu. Danas živi u stanu koji je u okviru staračkog doma.

"Nisam živio tako da izbjegnem rak ili da me pregazi autobus. Nisam radio ništa zbog čega bih zaslužio ili dosegao ovoliku starost. Jednostavno sam imao sreće", rekao je Weighton.

Penzionisani učitelj je poručio da mu novac nikada ništa nije značio, kao i to da je smijeh iznimno važan.

"Većinu nedaća u svijetu izazvali su ljudi koji sebe preozbiljno shvataju", dodao je.

Bob Weighton, inače, nije najstarija trenutno živa osoba na svijetu. Ta titula pripada Japanki imena Kane Tanaka, koja trenutno ima 117 godina i živi u gradu Fukuoki.