Misteriozan razlog
73

Britanac pronašao poruku u staklenoj boci staru 82 godine, odlučio otkriti njeno porijeklo

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Poruka u boci, napisana na kartonskoj kutiji od kolača, 1938. godine, pronađena je na jednoj plaži u Velikoj Britaniji. Pronalazač se dao u iscrpnu potragu za autorom misteriozne poruke.

Nigel Hill šetao je svog psa u Jerseyju, na Kanalskim otocima kada je naišao na staru staklenu bocu.

U njoj je pronašao rukom napisanu poruku od 5. septembra 1938. godine koja glasi: "Može li pronalazač ove poruke biti ljubazan i kontaktirati Johna Stapleforda, 18 Fitzjohn Avenue, Barnet, Engleska i predati mu ovu fotografiju."

"Dok smo se vraćali iz šetnje, primijetio sam neobičnu bocu, do polovine uronjenu u pijesak i zapazio da se u njoj nalazi zamotan papir", rekao je Hill za Global News.

Pronalazač je, odnijevši bocu kući, morao razbiti jedan njen dio kako bi došao do poruke.

Pitajući se je li poruka zaista napisana prije 82 godine, Hill je vidjevši natpis na kartonu Cawley Bros Ltd., a pretragom na internetu, pronašao podatak da je ova kompanija bila registrovana 1931. godine u Jerseyju, što ga je uvjerilo u autentičnost datuma koji je na njoj napisan.

Umjesto da poruku zadrži za sebe kao uspomenu, Hill se upustio u istraživanje njenog porijekla.

Uz pomoć društvenih mreža, uspio je pronaći osobu koja trenutno stanuje na adresi navedenoj u boci.

"Sadašnji stanari nisu poznavali Stapleforda, ali su pronašli dokument iz kojeg se vidi da je Stapleford tu nekretninu kupio 1921. godine", rekao je Hill.

Ipak, Hill se na tome nije zaustavio, već je pokušao otkriti i autora ove čudne poruke, kao i to šta je on radio u Jerseyju te godine.

"Moguće da je poruku napisao John de Weldycz Stapleford, koji je nosio nadimak Jack, i živio je od 1890. do 1980. godine. Jack je najvjerojatnije dolazio u Jersey na proslavu vjenčanja brata svoje žene, Fredericka Cecila Hattera s Muriel Kathleen Larabalestier koja je održana u St. Luke’s Church, ovdje na otoku, objašnjava Hill.

"Ipak, vjerovatnije je da je Staplefordov sin, John, koji je također bio prisutan na vjenčanju i koji je tada imao 14 godina, autor ove poruke. Porodica je u Jersey najvjerojatnije stigla morem iz Weymoutha, na jednom od parobroda koji su prevozili putnike do Kanalskih otoka, tokom 30-ih godina prošlog vijeka", pojasnio je Hill.

Autentičnost rukopisa Johna Stapleforda potvrdila je njegova kćerka. Razlog zbog kojeg je on napisao ovu poruku, ostaje i dalje misterij.