Najveća riječna riba na svijetu
0

Britanac postigao rekord ulovivši ražu od 350 kg

Sarajevo-x.com
Britanac koji je oborio svjetski rekord upecavši ogromnu ražu trebao je pomoć trinaestorice ljudi da iz rijeke izvuče ovu 'zvijer', piše Daily Mail.

Divovska raža teška nevjerovatnih 352 kilograma zamalo je utopila Iana Welcha, engleskog ribolovca i istraživača koji je na tajlandskoj rijeci Mekong boravio zajedno s grupom ribolovaca.

Raža koju je Welch ulovio proglašena je najvećom ribom koja je ikad ulovljena u slatkim vodama, duga je preko dva metra, a teška preko 350 kilograma.

Uz Welcha, još 13 ribolovaca je oko sat i pol izvlačila ražu iz vode, a nakon što su je fotografirali, te uzeli uzorak njene DNK, vratili su je u vodu, pišu mediji.

Ian Welch je na Tajlandu boravio u sklopu programa za zaštitu divovskih raža koje su zbog ugroženosti nedavno proglašene zaštićenom vrstom.

'Ražu je teško odvojiti od riječnog ili morskog dna jer one toliko čvrsto prionu za dno da jednostavno ne znam kako nam je pošlo za rukom da je izvučemo iz vode', rekao je iscrpljeni Welch.

Raže su vrsta ribe koje zovu još i rušljoribama, odlikuju se spljoštenim tijelom, pa ih zovu i riba list ili morski listovi. Imaju dugi rep koji podsjeća na bič i proširene grudne peraje koje doprinose njihovoj širini.

Životni vijek raža je oko 25 godina, a s obzirom da su im oči smještene s gornje strane tijela a usta sa donje, one ne vide svoj plijen te žrtve love pomoću mirisa, kao i neke vrste morskih pasa.

Neke vrste raža na leđima ili na repu imaju otrovnu bodlju koja služi za odbranu. Druge vrste posjeduju električni organ koji može izazvati prilično snažan električni udar na eventualnog napadača.

Poznat je slučaj australijskog reportera Stevea Irwina koji je 2006. godine umro od uboda raže dok je snimao emisiju o životu u divljini.