Sada osjeća olakšanje
2k

Britanac otišao da se bori u Ukrajinu pa se vratio nakon 10 dana: Previše je riskantno

I. B.
Ethan tvrdi da je svjedočio brutalnim napadima iz prve ruke (Foto: SWNS)
Ethan tvrdi da je svjedočio brutalnim napadima iz prve ruke (Foto: SWNS)
Britanac Ethan Dennis otputovao je Ukrajinu kako bi se borio protiv Rusa. No, nakon što je dao svoj doprinos u važnoj misiji, deset dana poslije odlučio je da se vrati kući jer je, kako kaže, "postalo previše riskantno i nedovoljno cijenjeno".

Ovaj 21-godišnjak bio je dio pomorskih ratnih snaga, a nakon što su ruske trupe započele napad odlučio je i sam pojačati snage Ukrajine. Ipak, nakon deset dana provedenih na bojnoj liniji, Ethan se vratio kuću u Hampshire.

"Kada su zadaci koje smo dobili postali previše rizični, a nagrada suviše mala, odlučio sam da je dosta. Srećom potpisao sam otvoreni ugovor, pa nisam imao problema sa povratkom kući", rekao je Dennis.

Mladi Britanac prvo je odletio u poljski Rzeszow, a zatim prešao ukrajinsku granicu sa grupom Britanaca koje je sreo na aerodromu. Među njima našao se i njegov kolega Ben Spann, koji se prijavio za odlazak na bojno polje bez ikakvog vojnog iskustva ili poveznice sa ovom zemljom, tvrdeći da je to "prava stvar".

I Sam se vratio u Britaniju svojoj porodici, zabrinuvši se da se pridružio "samoubilačkoj misiji".

Dennis je otkrio kako je za vrijeme svojih deset dana u Ukrajini bio svjedok brutalnih sukoba iz prve ruke. Svjedočio je raketnim udarima, minobacačkim bombama i intenzivnoj borbi sa ruskim snagama. Iako, tvrdi, nasreću, niko od njegovih kolega Britanaca nije povrijeđen ni poginuo, tvrdi da pojedini Ukrajinci nisu bili te sreće.

Po dolasku u Ukrajinu, Ethan i njegova grupa dobili su opremu te su smješteni u 'sigurnu kuću' u Lavovu. No, trećeg dana kuću je opkolio tim ukrajinskih specijalnih snaga.

"Tretirali su nas jako dobro, imali smo udobne krevete i dobru hranu, no vjerujemo da je jedan mještanin obavijestio Ukrajince o nama i probudio sumnju. Provalili su nam u kuću i rekli da dignemo ruke u vis dok su pregledali naše dokumente. Jednom iz naše grupe su čak uperili pištolj na čelo kada je odbio slijediti njihove upute", ispričao je Ethan.

Dodao je kako je ovo bio trenutak prepun iskušenja za njih, ali da su ih, nakon što su shvatili da su došli pomoći, Ukrajinci pustili na miru.

Nezadovoljni nedostatkom "akcije" u Lavovu, Ethan i njegova grupa otputovali su vozom za Kijev pomogavši tamo policiji da privede sumnjivog muškarca, odnosno špijuna.

Osumnjičeni je uhapšen i odveden na dalje ispitivanje, a Ethan tvrdi kako im je desetine porodica koje su spavale na stanici metroa klicalo nakon uspješno obavljene misije.

"Izvanredan je osjećaj bio koliko su nas cijenili ljudi koji imaju tako malo razloga za sreću", rekao je Dennis.

Ethan se nakon deset dana vratio iz Ukrajine (Foto: SWNS)
Ethan se nakon deset dana vratio iz Ukrajine (Foto: SWNS)

U Kijevu, momci su dobili bolju opremu i ispravne vojne legitimacije, a zatim su ih bacili pravo u centar ratnih dešavanja.

"Ponekad su Rusi bili toliko uplašeni da nisu bili u stanju ni pobjeći. Bio je očigledan nedostatak iskustva i motivacije da budu tu, što smo iskoristili u svoju korist", priznao je Ethan koji je služio vojsci četiri godine kao inženjer.

Kada je odlučio da mu je dosta, Dennis se ukrcao na izbjeglički voz i vratio se u Lavov, a zatim je nastavio dalje. Iako se sreo sa određenim poteškoćama uspio je stići do Londona.

"Vožnja vozom do Lavova bilo je najgore putovanje u mom životu. Uvijek je postojala sumnja da nešto može poći po zlu. Olakšanje koje sam osjetio kada je avion uzletio bilo je neopisivo. Djevojka je bila presretna što me vidi i rekla mi je kako je, ako opet odlučim otići, ovdje više neću zateći - tako da sam donio svoju odluku"; zaključio je Ethan.

Britanac je izjavio kako se nada da će sporazum između Rusije i Ukrajine, za dobrobit svih, biti što prije postignut.