Zanimljivosti
0

Bridget Jones se vraća u novoj knjizi "Luda za dječakom"

Klix.ba
Bridget Jones vraća se nakon 14-godišnje pauze u novoj knjizi, koja je prikazuje kao udovicu sa dvoje djece kako se i dalje bori sa modernim životom i neprikladnim muškarcima.

Autorica Helen Fielding već je objavila bombastične vijesti o smrti Marka Darcyja, Bridgetinog zgodnog supruga, koji je pomogao da se prethodne dvije knjige prodaju u 15 miliona primjeraka u 40 zemalja svijeta.

Knjiga "Luda za dječakom" odvija se pet godina nakon Darcyjeve smrti, kada se Bridget, kao samohrana majka, daje u potragu za novim muškarcem, mučeći se sa novom tehnologijom SMS-a i Twittera te pronalazi 20 godina mlađeg dečka.

Njeno kompulsivno pravljenje liste je ostalo, ali sada su njene dijete upropaštene jedenjem ostataka dječije hrane, kasni u školu i na posao, a želja za alkoholom i cigaretama dovodi u iskušenje njene nade da bude savršena majka.

Njen strah iz prve knjige, da će umrijeti sama i da će je pojesti njemački ovčari, zamijenio je strah od toga da će umrijeti, a pojest će je njena vlastita, izgladnjela djeca.

Kritičari su se žalili da je karakterizacija Bridget prilično neusklađena sa ranijim knjigama, a da je Darcyjeva smrt upropastila raniji humor. Ipak, fanove je obradovala vijest o povratku jednog od omiljenih likova moderne literature, a knjiga je već sa prednarudžbama postala bestseler.

Obje ranije knjige su ekranizirane, a filmovi su postigli nevjerovatan uspjeh. Bridget je glumila Renee Zellweger, a Darcyja Colin Firth.

Knjiga "Luda za dječakom" ove sedmice će se naći u prodaji u Velikoj Britaniji i na internetu, dok će u narednih šest mjeseci izaći i u ostatku svijeta.