Zabava pošla po zlu
91

Braća iz SAD-a snimila trenutak kada ih je zatrpala lavina

A. B.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Braća Hunter, Miles i Nate Penrose su se zabavljali na snježnim obroncima planine Uinta u američkoj saveznoj državi Utah s prijateljima. Nisu ni slutili da će ih zatrpati lavina, a još manje da će snimiti taj trenutak.

Nakon tog događaja braća Penrose su ispričali sve što se desilo objašnjavajući kako je to u isto vrijeme bio nevjerovatan i zastrašujući prizor. Vozili su se motornim sankama i uživali u lijepom danu ne sluteći šta će im se u narednih nekoliko minuta desiti. Nate je sve snimao kada je odjednom osjetio snažno podrhtavanje planine.

Mislili su da je zemljotres, međutim, nakon što se okrenuo ugledao je ogromnu lavinu.

Kako je kazao, oni koji su bili nešto niže nisu uspjeli pobjeći pred navalom snježne mase, ali braća Penrose su ostala zatrpana.

Iako je pokrenuo mehanizam za lavinu na ruksaku, koji služi za napuhivanje balona, što bi trebalo pomoći pri održavanju na površini, Hunter se brzo našao pod snježnom gomilom. Bio je dezorijentisan i jedino što je mogao micati su bili nožni prsti.

Ipak, kako su kazali, uspjeli su se izvući iako je nakupina snijega nad Nateovom glavom bila "tvrda kao kamen". Upotrijebio je svu snagu i rukom uspio probiti rupu do površine.

Tek tada je Miles, kojeg je lavina zatrpala samo do trupa, uspio locirati njegove pozive upomoć, ali je uspio vidjeti samo vrh njegove crne kacige.

Nakon toga je počeo kopati i nekoliko minuta poslije uspio ga izvući. U međuvremenu je ostatak ekipe pomogao Nateu, kojem je kroz snijeg virila samo glava.

"Na ovom području smo se sankali i uživali u snijegu od malena i prvi put smo doživjeli ovakvo nešto. Nema ništa gore nego kada vidite da su vam braća zatrpana. U tom momentu sam ih samo dozivao kako bih im ušao u trag. Na svu sreću sve je dobro prošlo", ispričao je Miles.

Kako su kazali, odlučili su objaviti ovaj video kako bi na taj način upozorili sve skijaše da ponesu odgovarajuću opremu i izbjegnu ovakve incidente.