Podvrgnute tretmanima
332

Botoksirane kamile diskvalifikovane s takmičenja u ljepoti u Saudijskoj Arabiji

D. B.
Saudijska Arabija je diskvalifikovala oko 40 kamila s godišnjeg takmičenja u ljepoti za životinje, a razlog je zaista bizaran.

Kamile su diskvalifikovane jer su dobile injekcije Botoxa, a podvrgnute su i još nekim kozmetičkim tretmanima kako bi bile "atraktivnije",

Radi se o dosad najvećem osujećenom pokušaju prevare, saopila je Saudijska novinska agencija SPA u izvještaju o diskvalifikaciji kamila s takmičenja Miss Camel, koje se održava tokom popularnog festivala. Događaj je počeo ranije ovog mjeseca, a uzgajivači se pozivaju da se takmiče za nagradu od 66 miliona dolara.

Organizatori događaja su odredili kazne za one koji pokušaju napraviti manipulacije, a kako bi se spriječile prevare i uljepšavanje kamila.

Ustanovljeno je da su neki uzgajivači raširili usne i noseve svojih kamila hormonima koji potiču mišiće, kao i da su im ubrizgavali Botox u glave i usne kako bi bile veće. Također, koristili su gumice za "napuhavanje" dijelova tijela, kao i filere za opuštanje lica.

Sve ovo je zabranjeno na takmičenju u kojem sudije biraju pobjedničku kamilu prema obliku glave, vrata, grbe, držanju i slično. Proteklih godina su organizatori koristili ultrazvuk i rendgen kako bi provjerili da li su kamile podvrgnute kozmetičkim tretmanima.

Kamilama s estetskim poboljšanjima se zabranjuje učeše na takmičenju u periodu od dvije godine, a mogu biti dodani i na crnu listu. Vlasnici kamila mogu biti kažnjeni novčanom kaznom do 26.650 dolara.