Susret starih drugova
0

FOTO / Bosanski medvjed spas našao u Francuskoj

Sarajevo-x.com
Banjalučanin Miljen Kljaković je za vrijeme novogodišnjih praznika prilikom boravka u Francuskoj posjetio Miljena, bosanskog mrkog medvjeda, koji je svoj dom našao u skloništu za rehabilitaciju životinja Društva za zaštitu životinja NOA. Medo Miljen je dopremljen iz Banja Luke specijalnim vozilom u aprilu 2008. godine, nakon što je otkriven u zatočeništvu u Prijedoru.

Gospodin Miljen Kljaković je otkrio ovog smeđeg medvjeda za vrijeme snimanja filma u Prijedoru. Medvjed je već tad bio u očajnom stanju u zatočeništvu koje je trajalo više od osam godina. Životinja je dugo i jako trpila te je bolovala od hronične neishranjenosti, tako teško da nije imala ni formiran izmet što je uočeno već na prvim snimcima.

Upozoreni stanjem medvjeda od bosanskog Društva za zaštitu životinja NOA, brzo je formiran tim za spašavanje koji je potom kontaktirao udruženje "Respectons" i NOA-in rehabilitacioni centar u Francuskoj.

Ovaj tim je u više zemalja formirao čitav lanac solidarnosti koji je omogućio da akcija spašavanja uspije u potpunosti. Sve karike lanca su bile od velike važnosti i sve su dale svoj doprinos kako bi životinja napustila život koji je bio poput pakla. Kada je NOA preuzela stvar u Bosni, medvjed je bio težak samo 70 kg. U transport je krenuo sa 200 kg. Danas, on je sretno dosegao 350 kg što je normalna težina za mužjaka medvjeda.

Miljen Kljaković vidjevši medvjeda kojem je dato njegovo ime iz počasti doživio je pozitivan emotivni šok. Samo saznanje da ga nije vidio od 2007. od vremena snimanja filma u Prijedoru i sjećanja na te trenutke kod Kljakovića je izazvalo je pravu buru oduševljenja. Nekoliko puta gosti su izrazili oduševljenje i čuđenje ljepoti i savršenstvu ove životinje koja je u međuvremenu postala veličanstveni primjerak svoje vrste s bogatim zimskim krznom.